Rijeka 2020

Aktivnosti Rijeka 2020

Grad Rijeka – Odjel gradske uprave za kulturu poduzeo je niz aktivnosti za pripremu kandidature, uz izradu koncepta kandidature, koji se temelji na temama Rada, Različitosti i Vode objedinjenim u krovnoj temi Luka. Sve o tim aktivnostima možete pronaći ovdje.

Tribine i promocija

Tribine i promocija

Oko kulture

Oko kulture

Rad kao dar

Rad kao dar

DJ ambasadoRi

DJ ambasadoRi

20141215_110445

Street art

Novi karneval

Novi karneval

Rijeka je najveća hrvatska luka. Povijesno promatrano, grad je doživljavao uspone i padove usporedno s usponima i padovima svoje luke. Sudbina luke definirala je sudbinu grada. Unatoč ekonomskim promjenama luka je zadržala snažno mjesto u strategiji gospodarskog razvoja grada kao pokretač razvojnih projekata. Uz ogromnu površinu u samome gradskome tkivu, luka je snažno percipirana i u svakodnevnom životu građana.

Pojam “luke” u kontekstu EPK prenosimo u sve sfere gradskoga življenja u kojima može ostvariti presudnu simboličku ili stvarno prisutnu ulogu u životu građana Rijeke. Luka je tradicionalno percipirana kao zaklonište, ali i prizorište razmjene dobara i internacionalne komunikacije. Željeni „teret“ koji će 2020. godine brodovi dopremiti u luku jesu umjetnički, kreativni, inovativni proizvodi koji u Rijeku stižu iz cijeloga svijeta, kao što se i iz Rijeke odašilju u druge – luke. Luku vidimo kao temu u širokom, metaforičkom smislu povezivanja i stvaranja „slobodne zone“ za umjetničko eksperimentiranje, kako u tradicionalnim tako i u novim formatima i medijima. Živimo peer to peer digitalnu kulturu u kojoj možemo biti “piratska” luka, ali i luka startup rizika. Prvo je demokratičnije, a drugo profitabilnije, no svi oblici kulturnih aktivnosti budućnosti moraju imati mogućnost za suživot u Novoj Luci zvanoj Rijeka.

Zajedno s pojmom Luka, teme Rada, Različitosti i Vode tvore narativ o posebnostima grada, njegovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti te predstavljaju vrijednosti duboko utkane u povijesni identitet Rijeke, kako doslovno tako i metaforički. U njima se istovremeno zrcale i temelji Europske unije: multikulturalnost, raznolikost, poštivanje različitosti, otvorenost za dijalog i suradnju. Neovisno o političkoj volji i demokratskoj tradiciji, ove vrijednosti, dakako, nisu zajamčene jednom zauvijek. Naprotiv, upravo zbog stvarne i stalne opasnosti da budu ugrožene, pogotovo u okolnostima dugotrajne ekonomske krize, valja ih braniti promišljanjem, vrednovanjem i zastupanjem iz umjetničke i kulturne perspektive. Navedene odrednice Luke, Rada, Različitosti i Vode trebaju poslužiti ne samo kao polazište za priču o našem gradu i njegovoj povezanosti s Europom, već i za postavljanje iznimno važnih i urgentnih pitanja kao što su položaj i budućnost rada i radnika, pitanja rada kao umjetnosti i umjetnosti kao rada, ugroženosti vode kao resursa, propitivanje naše i europske multikulturalnosti i interkulturalnosti.