Rijeka 2020

Amsterdamski stručnjak za prenamjenu napuštenih gradskih prostora za potrebe kulture posjetio Rijeku

Ravnatelj gradskog programa Art Factories iz Amsterdama Jaap Schoufour, koji se bavi prenamjenom napuštenih prostora širom Amsterdama u prostore za umjetnost i kulturu, posjetio je Rijeku.

Na sastanku s predstavnicima Grada, tima Rijeka 2020 i gradskih ustanova predstavio je program prenamjene, nakon čega je uslijedio obilazak riječkih prostora koji imaju potencijal prenamjene za potrebe kulture.

Jaap Schoufour viši je menadžer u Odjelu za prostorno planiranje Grada Amsterdama, a od 2004. godine je ravnatelj gradskog ureda Art factories (Bureau Broedplaatsen) čiji je zadatak razviti platformu za suradnju različitih zainteresiranih partnera kako bi se postojeći prostori u Amsterdamu pretvorili u kreativna mjesta. Do sada je u 65 zgrada stvoreno više od 1500 različitih prostora koji pružaju mjesto za rad, boravak i susrete brojnih umjetnika, kreativaca i obrtnika.

Posjet Jaapa Schoufoura Rijeci organizirala je Zaklada Kultura nova u okviru projekta Approaches to Participatory Governance of Cultural Institutions, koji se provodi od ožujka 2016. do ožujka 2018. godine uz podršku UNESCO-vog Fonda za kulturnu raznolikost (IFCD), a projekt kao pridruženi partner podržava i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj. Cilj posjeta bio je predstaviti program koji se bavi prenamjenom napuštenih prostora širom Amsterdama u prostore za umjetnost i kulturu, ali i iskustva koja bi Rijeci kao europskoj predstavnici kulture 2020. godine mogla itekako pomoću pri realizaciji projekata.

Nakon susreta s gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom, u prostoru Grada održan je sastanak na kojem su predstavljene smjernice urbanih i kulturnih politika Grada Amsterdama, a ravnatelj Schoufour preporučio je i kako unaprijediti lokalne prilike za održivi razvoj kulture i grada. Također, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar predstavio je projekt revitalizacije kompleksa Benčić, povezano s projektom Rijeka 2020, nakon čega se o tome razgovaralo.

Sastanku su nazočili upraviteljica Zaklade Kultura nova Dea Vidović i voditeljica razvojnih programa i projekata Tamara Zamelli, predstavnici Odjela gradske uprave za komunalni sustav, Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem te Odjela gradske uprave za kulturu, članovi riječkog tima Europska prijestolnica kulture te predstavnici ustanova koje bi trebale djelovati u Benčiću.

Nakon razgovora i druženja, organiziran je obilazak prostora u Rijeci koji imaju potencijal prenamjene za potrebe kulture – RiHub (bivši Bernardi), brod Galeb, prostor željezničkog skladišta na Žabici i kompleks Benčić, a posjećeno je i Gradsko kazalište lutaka Rijeka.