Doba moći

Rijeka je preživjela okupaciju, oslobođenja, monarhije, carstva koja se urušavaju, promašene socijalističke pokuse. Ova programska linija istražuje svijet totalitarnih režima, struktura moći i straha, koje su transformirale riječke izgovorene i prešućene narative.
 • [ri:map]

  2016–2017
 • [ri:learn] i [ri:invent]

  2018–2019
 • [ri:build]

  2020–2021

velika europska umjetnost odgovara na krizu

Iskustvo podijeljenosti oblikovalo je identitet mnogih europskih gradova. Grad Rijeka živio je povijest podijeljenu između Kraljevine Jugoslavije i Kraljevine Italije, što je u jednom kratkom razdoblju rezultiralo Slobodnom Državom Rijekom, prvom fašističkom državom. Do 2020. godine od toga će proći točno 100 godina. Nakon toga slijedila je kontroverzna i krvava repopulacija Rijeke. Ta je podjela još uvijek vidljiva u tkivu grada, njegovoj arhitekturi i sukobljenim kolektivnim sjećanjima.

Rijeka je preživjela okupaciju, oslobođenja, monarhije, carstva koja se urušavaju, promašene socijalističke pokuse. Ova programska linija istražuje svijet totalitarnih režima, struktura moći i straha, koje su transformirale riječke izgovorene i prešućene narative.

Impuls

Vizure grada Rijeke imaju funkciju urbanog palimpsesta, ponovno ispisivanog novom simboličkom arhitekturom i ideološkim znakovima s dolaskom svakog sljedećeg režima, okupatora ili osloboditelja ovoga lučkoga grada. Spomenici u Rijeci i njezinoj okolici označavaju mjesta moći i otpora koji doprinose identitetskim slojevima ove regije.

Riječka povijest inspirira potragu za sestrinskim gradovima, mjestima u kojima se podjele i dalje mogu vidjeti u urbanoj geografiji, okolnom području i u očima ljudi koji tamo žive. Ona je, također, zrcalo suvremene Europe, razdoblja nade i tuge koja je naš kontinent proživio.

Grad koji je desetljećima bio podijeljen, s granicom koja je oblikovana uz rijeku Rječinu, kao primjer ciničnog političkog crtanja granica. S obzirom da se bodljikave žice podižu diljem Europe, središnjim i relevantnim postaje pitanje granica. Tenzije se ne mogu ignorirati.

Lokacija

Mnoge aktivnosti vezane uz Doba moći održavaju se u i oko lokalnih memorijalnih obilježja – građevina ( Guvernerova ( D’Anunnzijeva ) palača ), spomen područja ( Goli otok, kamp Kampor na Rabu ), muzeji ( Lipa ), spomenici ( Spomenik pobjede, Podhum ), vojni kompleksi Sv. Katarina, bivše vojarne dobrovoljaca iz Španjolskog građanskog rata, ( trenutačno sveučilišni kampus ), slavni ostaci povijesti ( Titov motorni brod Galeb ) i izgubljena mjesta koja je službena povijest zaboravila.

Niz europskih koprodukcija pripremljenih za razdoblje od 2018. do 2019. kulminirat će s četirima spektaklima na posebno odabranim lokacijama, prema istraživanju i odluci autora. Velike, privremene javne arene izrađuju se za svaku sezonu uz podršku Rijeka Resourcea.

 

Aktivnosti

Ova programska linija sastoji se od nekoliko preklapajućih razdoblja i višestrukih iskustava.

Započinjemo s pozadinskim istraživanjem i upotrebljavamo postojeće projekte ( FRAMNAT, Europsko sjećanje, Spomenici budućnosti ) i kolegije ( Komparativna povijest kulture sjećanja ) koji se održavaju na Sveučilištu u Rijeci. Identificirana su potencijalna spomen mjesta, uspostavljeni istraživački timovi, a osigurana je i suradnja s lokacijama koje su već u funkciji ( primjerice muzeji ). Ova faza temelji se na širokoj mreži međunarodnih akademskih i građanskih društava kao partnera za konferencije, radionice i znanstvene studije.

Drugo razdoblje je najšire i najvidljivije, jer će se deseci spomen mjesta diljem grada i susjednih zajednica animirati umjetničkim intervencijama ( performansi, izložbe, koncerti, čitanja poezije, novi spomenici, spomen-ploče i obilježja, obnovljeni javni prostor ). Četiri razdoblja umjetnosti, četiri podijeljena grada na pozornici i četiri monumentalna rada nekih od najboljih kazališnih umjetnika u Europi činit će vrhunac programa Doba moći tijekom 2020. godine.

Program

Podijeljeni gradovi

 • Izgubljeno stanovništvo. Fiume postaje Rijeka. Danzig postaje Gdanjsk. Mostar ostaje podijeljen. Rane Belfasta zarastaju. Četiri djela naručena od poznatih europskih režisera / koreografa / kazališnih skupina, zajedno s lokalnim umjetnicima i ciljnim skupinama iz zajednice. Četiri lokacije u Rijeci i regiji, transformirane u moćne susrete s veličanstvenim izvedbama. Izvedbena umjetnost koja postavlja europske standarde izvrsnosti i kritičkog razmišljanja za 2020. godinu i budućnost. Četiri velika europska režisera / kazališne skupine kreiraju po jedan “sezonski spektakl” na temu moći u promjenjivim oblicima tijekom povijesti.

  Glavni partner: Hrvatsko narodno kazalište Ivan pl. Zajc/Rijeka.

  Angažirani režiseri/pisci: Oskaras Korsunovas (Vilnius), Jan Lauwers i NEED Company (Bruxelles), Krzysztof Warlikowski (Varšava), Stefan Kaegi i Rimini Protokoll (Berlin), Goran Stefanovski (Skopje/Canterbury), Oliver Frljić (Rijeka).

Krajobrazi sjećanja

 • Locirati, istražiti, analizirati i ponovno interpretirati povijest Rijeke u kontekstu šireg europskog narativa dvadesetog stoljeća, a ne samo kroz uske ideološke prizme prošlosti. Mapiranje krajobraza sjećanja i njihova interpretacija pomoću umjetničkih intervencija – predstava, performansa, izložbi, koncerata, čitanja poezije, novih spomenika, neformalnih spomen-ploča i obilježja, obnovljenih javnih prostora, dodatnih muzejskih postava itd.

  Glavni partneri: Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, odsjeci za Kulturalne studije, Povijest i Povijest umjetnosti.

  Lokalni partneri: Art-Kino Croatia, Documenta – centar za suočavanje s prošlošću, lokalne nevladine organizacije.

  Međunarodni partneri: University of Regensburg, University of Groningen, Central European University (Budimpešta).

Sjećanje na Goli Otok i Sveti Grgur

 • Goli Otok i Sveti Grgur dva su mala otoka u Jadranskome moru. Njihova kontroverzna povijest počela je kada je Jugoslavija 1948. godine izbačena iz Informbiroa i kada je prekinula sve veze s SSSR-om. Otoci su se koristili kao koncentracijski logori za osobe optužene kao simpatizere ili špijune Istočnoga bloka. Nakon zatvaranja 1956. logor je postao zatvor za maloljetne delinkvente, kriminalce i političke zatvorenike. Logor je danas u ruševnom stanju. Cilj ovog programa je naglasiti političke traume koje još uvijek predstavljaju teret u našem društvu. Umjetničke aktivnosti na Golom otoku i Svetom Grguru dotiču se ove složene teme na društveno relevantan, ali ne i ispolitiziran način, s fokusom na kulturnu kritiku i umjetnički izraz. Vrhunac projekta je u 2020. godini s pokretanjem spomen-prostora, otvaranjem javnih izložbi, kazališnih izvedbi, koncerata, umjetničkih radionica.

  Glavni partneri: Udruga Goli Otok “Ante Zemljar”, Art De Facto, Zagreb, općina Lopar i Grad Rab.

  Lokalni partneri: Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek, Građanski odbor za ljudska prava – Zagreb, Hrvatski helsinški odbor – Zagreb, Documenta – centar za suočavanje s prošlošću, Zagreb.

  Međunarodni partneri: Slovenski umjetnički kolektiv Laibach (Ljubljana), Centar za kulturnu dekontaminaciju (Beograd).

Kultura totalitarizma

 • Ovaj kutak svijeta neizbježno se okreće oko dvaju protagonista koja su označila 20. stoljeće, a to su Gabriele D’Annunzio ( ili Comandante ) i Josip Broz Tito ( ili Maršal ). Rijeka u regionalnom/globalnom kontekstu, totalitarizam kao politički i kulturni fenomen. D’Annunzio je okupirao Rijeku u razdoblju tijekom kojega je grad bio uspostavljen kao slobodan grad-država ( 1920.– 1924. ) – prolog talijanskom fašizmu. Tito je vodio Jugoslaviju sve do svoje smrti. Naši susreti s ovom temom rezultiraju multimedijskim/interaktivnim izložbama i javnim okupljanjima. Poseban interes stavlja se na rekonstrukciju D’Annunzijevih i Titovih javnih govora koji se dotiču važnih događaja u Rijeci. Oba političara bili su vješti govornici i znali su zapaliti svoju publiku do točke ključanja; s jedne strane nalazi se fašist, a s druge komunist. Njihov utjecaj na tijek povijesti bio je golem, a njihove sudbine vrlo različite. U Rijeci se ta dva povijesna toka međusobno isprepliću. Lokacije: Muzej grada Rijeke i javni prostori.

  Glavni partner: Muzej grada Rijeke. Lokalni partneri: Art-Kino Croatia, Centar za industrijsku baštinu, Muzej “Staro selo” (Titovo rodno mjesto), Kumrovec, Muzeji Hrvatskog zagorja, Gornja Stubica, Hrvatski povijesni muzej.

  Međunarodni partneri: Società di Studi Fiumani ( Rim), Muzej istorije Jugoslavije (Beograd), Universalmuseum Joanneum (Graz).

Devedesete: ožiljci

 • Dvadeset i pet godina nakon najveće političke, društvene i ekonomske promjene našega vremena još uvijek se borimo s njezinim posljedicama. Kroz istraživanja, publikacije i izložbe o vizualnoj umjetnosti i kulturi devedesetih godina, ovaj će projekt progovoriti o bliskoj europskoj i euroazijskoj povijesti, kolektivnom sjećanju i kolektivnom zaboravu, rekonstrukciji utjecajnih društvenih mitova i političkim obvezama koje utječu na kulturnu i umjetničku proizvodnju. Zbog složenosti mogućih događanja u sklopu ovog projekta ujedinjene su istraživačke mreže, istraživačke organizacije, arhivi, konferencije, izložbe i drugi javni događaji te tiskane i elektroničke publikacije. Lokalna zajednica u ovom je projektu istovremeno i sudionik i publika.

  Glavni partner: Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb.

  Lokalni partneri: Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU), Rijeka.

  Međunarodni partneri: Estonian Art Museum (Tallinn), National Gallery of Art (Sofija), Leipzig Centre for the History and Culture of East Central Europe.

Granice/tijelo/gradovi

 • Granice u odnosu na tijela u urbanim prostorima. Promatranje i dokumentiranje oblika, simptoma i politika granica u raznim europskim gradovima ( Berlin, Gorica, Mostar, Nikozija ). Tijekom tri godine ( 2017.– 2019. ) provodit će se arhivska istraživanja u Rijeci i gradovima uključenim u projekt. Planirani rezultat je mobilna izložba koja će se prikazivati uzduž bivše granice između Rijeke i Sušaka, uz rijeku Rječinu. Lokacije: Hartera, Delta, Titov trg, Porto Baroš itd.

  Glavni partneri: Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka.

  Lokalni partneri: Prostor Plus, Državni arhiv u Rijeci, Muzej grada Rijeke, Sveučilište u Rijeci.