Dopolavoro

Svijet rada nikada nije bio uzbudljiviji. Svijet dokolice nikada nije bio toliko deprimirajući. Kako izgleda budućnost Rijeke s dvadeset tisuća studenata umjesto dvadeset i pet tisuća industrijskih radnih mjesta izgubljenih u posljednjih dvadeset godina? Dopolavoro podrazumijeva osmišljeno slobodno vrijeme nakon rada, ali i post-radničku Europu.
 • [ri:map]

  2016–2017
 • [ri:learn] i [ri:invent]

  2017–2019
 • [ri:build]

  2019–2022

Rad je mrtav, živio rad!

Rijeka je radnički grad. Rast stanovništva ovisio je o industriji, luci i s njima povezanim mogućnostima za rad. U posljednja dva desetljeća izgubljena je većina tih radnih mjesta. Rijeka je deindustrijalizirana, ali se nikada nije transformirala iz industrijskog centra u centar znanja.

Rad je temelj postojanja, čin stvaranja. Neotuđivo ljudsko pravo. Homo sapiens je ujedno homo faber, radnik. Rad je jednako tako dosada, napor, nužno zlo. Rad je težak, dokolica je noćna mora.

Rijeka i njezina neposredna kulturna okolica regija je s jednom od najviših stopa nezaposlenosti u Europi, s poražavajućom stopom nezaposlenosti mladih. Prekarni rad postao je pravilo na europskom jugu.

Određeni zanos potpiruje sloboda djelokruga digitalnih komunikacija, šarolika gradska scena start-upova i co-workinga, ekonomija dijeljenja. Svijet rada nikada nije bio uzbudljiviji. Svijet dokolice nikada nije bio toliko deprimirajući.

Kako izgleda budućnost Rijeke s 20 000 studenata umjesto 25 000 industrijskih radnih mjesta izgubljenih u posljednjih 20 godina? Dopolavoro podrazumijeva osmišljeno slobodno vrijeme nakon rada, ali i post-radničku Europu.

Umjetnici i nesentimentalni istraživači igraju veliku ulogu u ovom post-industrijskom razdoblju. Promatrati nešto iz neočekivane perspektive, propitivati, provocirati i osmišljavati tipično je za rad u kulturi. Pozvali smo nekoliko poznatih hrvatskih umjetnika/istraživača, lokalnih i nacionalnih, da pozovu svoje najbliže europske kolege kako bi rad tematizirali putem performansa, medijskih uradaka, javnih sesija i uličnih aktivnosti. Očekujemo okupljanje u razdoblju od sljedećih šest godina koje će izazvati promjene i podsjetiti Rijeku na njezin složen odnos prema radu.

Suvremeno društvo više ne može osigurati stalno zaposlenje. Usprkos izobilju koje eko-sustav našeg planeta dovodi do samoga ponora, sektor proizvodnje posrće, ljudi su istisnuti s tržišta rada, institucije solidarnosti se urušavaju, marginalizacija uzima maha. Rad u svom konvencionalnom obliku više nije instrument društvenoga razvoja. Tko o tome više zna nego umjetnici i kreativci koji su uvijek živjeli od povremene i neodgovarajuće potpore za svoj rad?

Ovo je naš programski pravac za razmišljanje u klasteru Rad u sklopu koje će umjetnici uzburkati zajednicu, izdupsti poseban zaštićeni prostor za dublje razmišljanje. Iskoračiti izvan često ponavljanih, ali rijetko podacima potkrijepljenih ustaljenih izjava o inovacijama koje hrane rast, profit i učinkovitost.

Program

Laboratorij za istraživanje rada

 • Laboratorij za istraživanje različitih radnih procesa i njihovog odnosa prema tehnologiji koju svakodnevno upotrebljavamo. Kroz praktične aktivnosti na rubu umjetnosti, sociologije i gospodarske razmjene, Laboratorij istražuje prijenos tehnologija, način organizacije rada i učinak tehnologije na društvene strukture i političke sustave. Kroz raznovrsna manja događanja – seminare, konferencije, radionice, predavanja, izložbe, razmjene znanja i vještina, studije, publikacije – Laboratorij potiče lokalnu zajednicu na definiranje vlastitih narativa i modela organizacije rada. Ta se nit proteže kroz cijeli projekt Rijeka 2020.

  Glavni partner: Drugo more.

  Lokalni partneri: Radiona.org / Zagreb Makerspace (Zagreb), Multimedijalni institut (Zagreb). Međunarodni partneri: Aksioma (Ljubljana), The Influencers (Barcelona), AND (Manchester).

Idle Actions

 • U razdoblju od pet godina BADco će pozvati brojne lokalne i europske umjetnike/istraživače da predlože performanse i prezentacije u spekulativnim vremenskim formatima: (1) 8 + 8 + 8 – format koji razmatra osmosatni radni dan odnosno podjelu dana na 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati sna. BADco će svake godine organizirati jedan 24-satni događaj, a 2020. dva događaja; (2) 24/7 – format koji istražuje odnos između umjetnosti i sna, poremećaja sna, budnosti u kontekstu imperativa produktivnosti i efikasnosti; ( 3 ) 1 + 0 = 10 – format koji se bavi problemom akumulacije i rasta. Osim toga, Idle Actions uključuje tri manja seminara, a 2020. i veću konferenciju na temu “Profesija, zanimanje, poziv, freelance rad, hobi” o vrijednosti umjetnosti.

  Glavni partner: BADco.

  Lokalni partneri: Gradska knjižnica Rijeka, Film-protufilm, Institut za političku ekologiju.

  Međunarodni partneri: Bulegoa z/b (Bilbao), Maska (Ljubljana), SKOGEN (Göteborg).

Rad je mrtav, živio rad

 • Univerzalni temeljni dohodak i feministička vizija pravednog društva. Niz tema ukorijenjenih u industrijskoj i lučkoj povijesti Rijeke, uključujući fenomen “gastarbajtera”, seljenje proizvodnje u razvijene zemlje, privremeni i neprikladni rad, feminizaciju rada, roditeljstvo kao rad, rad u domaćinstvu i skrb o drugima. Te ćemo teme obraditi u otvorenom procesu putem javnih seminara kao i rezidencijalnog boravka umjetnika, pisaca i mislilaca. Kulminacija 2020. bit će međunarodna skupna izložba u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU).

  Glavni partner: What, How & for Whom / WHW.

  Lokalni partneri: Centar za radničke studije, Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

  Međunarodni partneri: Tensta Konsthall (Stockholm), The Showroom (London).

Od Gredelja do Benčića

 • Participatorni umjetnički projekt koji će postojećom željeznicom Rijeku povezati s drugim gradovima i regijama u Hrvatskoj. Tri željeznička vagona koja će donirati Hrvatske željeznice bit će u okviru radnog procesa zajedno s radnicima tvornice TŽV Gredelj ( u stečaju od listopada 2012. ) pretvorena u izložbeno-edukativno-arhivske prostore. Svaki vagon čini jedan segment: ( 1 ) participativni rad; ( 2 ) edukativna platforma i ( 3 ) stvaranje arhiva o tvornicama propalim nakon 1991. Vlak će putovati Hrvatskom i zaustavljati se na odabranim lokacijama, prilagođavajući se pojedinom lokalnom kontekstu. Nakon 2020. “arhiv propalih tvornica” ostat će u kompleksu Rikard Benčić u obliku izložbe i edukativne platforme. Lokacije: Zagreb, Split, Knin, Zadar, Šibenik, Osijek, Vinkovci, Vukovar, Koprivnica, Varaždin, Sisak, Novska, Kutina, Moravice, Pula, Rijeka

  Glavni partner: Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka.

  Lokalni partneri: TŽV Gredelj, Hrvatske željeznice.

RiUse Centre

 • RiUse Centre mjesto je za kreativnu obradu stare odjeće, namještaja, knjiga, elektroničkog otpada, audio i video opreme, kućanskih aparata, računala, alata, a zauzvrat se proizvode ekološki i funkcionalni proizvodi za osobnu uporabu i uporabu u kućanstvu. Povezivanje cjeloživotnog učenja, zapošljavanja i prodaje recikliranih proizvoda. Kultura susreće održivost, inventivnu ekologiju. Cilj je projekta postići samoodrživost do 2022. godine s više od 30 zaposlenika, uglavnom marginaliziranih građana, i s podrškom za više od 100 inovatora.

  Glavni partner: Molekularni proces.

  Lokalni partneri: Merlin, Kombinat, Delta, Socijalna zadruga Humana nova Čakovec.

  Međunarodni partneri: ENSIE (Bruxelles), RepaNet (Beč), Ateliere Fără Frontiere (Bukurešt).

FRIS 2020

 • Multimedijski festival robotike i svjetla. Istražujemo “robota” kao stroj koji čovjeku može pomoći ili koji čak može zamijeniti njegov rad. Sudionici su pozvani kreirati vlastite narative vezane uz robote: priče, e-slikovnice, stripove, računalne ilustracije, audio isječke, video uratke ili animacije.

  Glavni partner: Peek &Poke (Rijeka).

  Međunarodni partneri: Cirkulacija2 (Ljubljana), Ljubljana Digital Media Lab.

Riječka industrijska olimpijada (RIO)

 • RIO povezuje ljude i zgrade riječkog industrijskog naslijeđa s popularnim lokalnim dječjim igrama iz šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih. Ona motivira ljude da provedu dan u društvu prijatelja i obitelji, da uče o povijesti svojega grada igranjem igre koju su njihovi djedovi i bake, roditelji ili oni sami igrali kao djeca. RIO natjecatelji natječu se u pet disciplina: bacanju papirnatih aviona, vezanju brodskih čvorova, pucanju iz štukalnice – praćke izrađene od kemijske olovke, igri grad-država i potapanju brodova. Svaka igra odvija se na lokaciji koja je na neki način s time povezana, primjerice potapanje brodova igra se na lansirnoj rampi torpeda, mjestu posvećenom najznačajnijem riječkom izumu i sl. Lokacije: Razne lokacije u Rijeci povezane s industrijskim naslijeđem ( stara Tvornica papira – Hartera, lansirna rampa torpeda i sl. )

  Glavni partner: Društvo sportske rekreacije Primorje.

  Lokalni partneri: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Muzej grada Rijeke, ProTorpedo.

Suhozid

 • Pretvoriti suhozidno graditeljstvo u kulturni i turistički proizvod koji u suradnji s lokalnim umjetnicima, kulturnim djelatnicima i organizacijama interpretira baštinu. Predstaviti i oživjeti stoljetnu vještinu. Lokacija: Otok Krk.

  Glavni partner: Udruga Srce za Volosko.

  Lokalni partneri: Žmergo, udruge Suhozid i Dragodid, Filozofski fakultet.

Prvosvibanjski skup

 • Međunarodni festival rada i društveno angažirane suvremene umjetnosti čiji je glavni cilj promicati zaštitu i očuvanje temeljnog ljudskog prava – prava na rad. Festival bi se trebao održavati 1. svibnja svake godine ( 2017.– 2020. ), a uključivao bi koncerte mjesnih i međunarodnih radničkih zborova.

  Glavni partner: Udruženje SIZ.

  Međunarodni partneri: Art Academy – Mimar Sinan (Istanbul), ASK Centre, Sveučilište Bocconi (Milano), Narva Art Residency – Estonska akademija umjetnosti (Tallinn).

ŠKVER

 • Jedinstveni eksperimentalni suvremeni art festival održat će se u srpnju 2020. u škveru na otoku Lošinju. Mjesni i međunarodni suvremeni umjetnici pozvani su da izvedu invaziju na surovo radno mjesto malološinjskih brodograditelja postavljanjem umjetničkih djela u povijesno, ali još uvijek stvarno i aktivno brodogradilište. Radnici u brodogradilištu, suvremeni umjetnici, lokalno stanovništvo i turisti koji prolaze ogromnim skladišnim prostorima, metalni otpaci, radionice, brodovi i vanjski prostori zajednički stvaraju specifičnu instalaciju.

  Glavni partner: ŠKVER Festival.

  Lokalni partneri: Škver, Lošinjski muzej.

Printing handicraft

 • Prolazeći kroz osnove tiska projekt se bavi riječkom poviješću, stavljajući naglasak na priču o proizvodnji papira i tisku i tako prizivajući zlatno doba obrade papira u Rijeci (sredina 19. stoljeća). Aktivnosti u sklopu projekta održavaju se u Muzeju grada Rijeke i bivšoj Tvornici papira u Ružićevoj ulici. Ideja suradničkog sudjelovanja podrazumijeva spajanje radionica i izložbenih prostora u novu cjelinu s ciljem postizanja maksimalne razine interakcije i komunikacije s ciljnim skupinama.

  Glavni partner: Centar za industrijsku baštinu – Sveučilište u Rijeci, Muzej grada Rijeke

  Međunarodni partneri: National Print Museum (Dublin), Tipoteca Italiana (Cornuda).

Koreografija dizalica

 • Ideja projekta je organizirati nenajavljeni performans u luci. U događaju će sudjelovati orkestar (orkestar Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci i lokalni umjetnici) uz “plesnu koreografiju” prepoznatljivih dizalica na riječkim dokovima. Dizalice će izvoditi unaprijed definirane kretnje u ritmu glazbe i uz svjetlosnu pratnju.

  Glavni partner: Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca/Rijeka.

  Lokalni partneri: JMZM.