Lungomare

Živ i u pokretu, fizički i virtualni put koji slijedi tragove života uz Jadransko more. Serija od 15 posebno dizajniranih instalacija postavljena diljem grada i regije. Instalacije su povezane lokalnim prijevozom, uključujući brodske linije prema nekim otocima.
 • [ri:map]

  2016–2017
 • [ri:learn]

  2017–2018
 • [ri:invent]

  2018–2020
 • [ri:build]

  2020–2021

muzej u pokretu

Ogrlica povijesnih/prirodnih polaznih točaka postavljena je u korijen/ishodište svake priče. Obilazak s vodičem zahtijeva aktivno sudjelovanje i koordinirano putovanje (autobusom, brodom, pješice).

Stručnost četiriju muzejskih institucija koje vode projekt jamstvo je znanja i relevantnosti odabranih lokaliteta. Sinergija muzejâ i suradnja sa slobodnim umjetnicima i turističkim zajednicama obogaćuje ponudu kulturnog turizma. Projekt potiče muzeje na veću otvorenost, bolju pristupačnost i hrabrije eksperimentiranje s „in situ” izložbama.

Planirane su četiri polazne točke (Opatija, Rijeka, Crikvenica i Zračna luka Rijeka) na kojima će se situacija na svih 15 lokacija moći uživo pratiti na TV ekranima postavljenima na svakoj polaznoj točki. Na tim mjestima – kao i pomoću posebno razvijenih aplikacija za pametne telefone – posjetitelji mogu dobiti informacije o prijevozu i vodičima te rezervirati karte za posebne programe.

More je stanovnicima Rijeke i riječke okolice neizmjerno važno. Kao glavna odrednica klime, Jadransko je more kroz pomorsku trgovinu, vojnu eksploataciju, industrijsku proizvodnju te ribarstvo i turizam oblikovalo život u ovoj regiji na jedinstven način. No priča o životu uz more preraznolika je da bi se mogla ugurati u tek jednu zgradu. Ona obuhvaća obalna i planinska područja, otoke i uvale, urbanu luku – sva ona mjesta koja regiju čine jedinstvenom po svom prirodnom i kulturnom naslijeđu. Iz tog smo razloga odabrali format “muzeja u pokretu” – prilagođen lokalitetima, održavan uz angažman lokalnog stanovništva, fleksibilan i cjelogodišnji.

Lungomare je transinstitucionalni program koji zajednički vode Prirodoslovni muzej u Rijeci, Muzej grada Rijeke, Hrvatski muzej turizma i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja. Odvija se na više razina, uključujući 1 nacionalni muzej, 2 županijska muzeja i 1 gradski muzej. Programski pravac Lungomare na revolucionaran način otvara vrata plodnoj suradnji ustanova koje čuvaju našu baštinu. Fleksibilan muzej u pokretu na otvorenom postaje točkom susreta i reinterpretacije prirodnog, društvenog i povijesnog naslijeđa.

Program Lungomare potiče pristupačnost, unaprjeđuje veze između lokalnih zajednica, bile one urbane, ruralne ili primorske te slavi tradiciju i nanovo promišlja ulogu mora u našim životima. Izokreće odnos između domaćina i turista: turisti sudjeluju u svakodnevnom životu domaćina.

Povezane vijesti