Slatko i slano

Slatko i slano obnavlja urbane prostore na izdisaju u samome srcu grada. Prati slatkovodni tok uz obale Rječine kroz grad sve do slane luke. Više projekata očuvat će sjećanje na izgubljeni prostor, ali i potaknuti moderno urbanističko planiranje. Šestogodišnji programski pravac uključit će građane u kritičnu raspravu o njihovoj urbanoj okolini praćenu umjetničkim intervencijama.
 • [ri:map]

  2016–2017
 • [ri:learn]

  2017–2019
 • [ri:build]

  2019–2022

nova urbanizacija na mjestu gdje rijeka susreće more

Povijesno je Rječina bila granica između Sušaka i Rijeke. Uvijek je imala ključnu ulogu u razvoju grada. Po rijeci je grad dobio svoje ime, a srce grada tamo je gdje rijeka utječe u more. Projekt Slatko i slano polazi od preciznog opisa grada koji se tijekom povijesti loše odnosio prema svom vrijednom ekološkom resursu. Središtem nijednog drugog grada na Jadranskoj obali ne protječe rijeka, a u Rijeci je ona postala taocem industrije. Pet kilometara prostora na kojem se more spaja s kanjonom rijeke zauzeli su luka, aktivni i napušteni industrijski objekti, parkiralište, skladište, autobusna garaža i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Taj se prostor u 20. stoljeću nije upotrebljavao za provođenje slobodnog vremena ili za kontakt s prirodom.

 

Rijeka, nekoć pokretana industrijom koja je posljednjih 20 godina u krizi, može se podijeliti na 3 osnovna prostora: prirodni (Rječina), urbani (prostor uz nekadašnje obale Rječine, danas poznat kao Mrtvi kanal i Delta, sada nasipana) i obalni (luke).

Nakon otvaranja dijela bivše luke za javnost – dva kilometara dugog riječkog lukobrana, Molo Longo – situacija se promijenila. Prostor za pješake stopio se s napuštenim industrijskim zonama. Dobiven je spontani distopijski prostor, prostor koji zahtijeva život, dizajn i pažljivo promišljanje kako bi spoznao svoj potencijal, laboratorij urbanih promjena.

Program

Napušteni teritoriji

 • Ovaj projekt na cjelokupni teritorij programskog pravca Slatko i slano gleda kao na jedinstveni postindustrijski prostor u centru Rijeke koji odgovara opisu napuštene infrastrukture. U ovom projektu sami sebe i sve sudionike pitamo kako od njega učiniti novu infrastrukturu koja može odgovoriti na goruće probleme klimatskih promjena, neravnomjerne raspodjele hrane i uništenje okoliša. Analizom i povezivanjem s drugim projektima u sklopu ovog programskog pravca, prva faza projekta uključuje izradu spekulativnih scenarija u realnom mjerilu zajedno s arhitektima, urbanistima, krajobraznim arhitektima, umjetnicima i drugim stručnjacima srodnih struka. Nakon promišljanja o potrošnji energije i njezinoj ponovnoj uporabi, upravljanju vodnim resursima, samodostatnom stanovanju i problemima stanovanja u budućnosti u završnoj će fazi biti predložene intervencije u mjerilu 1:1 kao što su stvarna trajna naselja, gadgeti za samostalnu proizvodnju hrane i kolektori za vodu. Tehničko znanje i rad kreativnih umova dovest će do još jednog izuma novog proizvodnog ciklusa.

  Glavni partner: Centar za napredne studije Jugoistočne Europe pri Sveučilištu u Rijeci.

  Lokalni partneri: Arhitektonski fakultet Zagreb, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije – Sveučilište u Splitu, Platforma (Split).

  Međunarodni partneri: ETH Zürich, IAAC Barcelona, Arhitektonski fakultet Ljubljana, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Kontejner. Dizalice. Vlak. Teglenica.

 • Današnji nedostatak fizičkog i vizualnog kontakta s vodom u središtu grada sužava horizont koji je blokiran dugim obalnim zidom koji štiti luku: lukobran Molo Longo.
 • Kontejner je intervencija kojom će se oživiti stari svjetionik i preoblikovati ga u multifunkcionalnu, modularnu 3D tetris strukturu na obzoru javnog prostora, novi simbol grada na samome kraju lukobrana Molo Longo.
 • Dizalice smještene uz ovo nedavno otvoreno šetalište potvrđuju svoj status turističke atrakcije zahvaljujući panoramskom pogledu od 360° koji otvara nove poglede na Kvarnerski zaljev, njegove otoke i obrise grada.
 • Vlak je intervencija na željezničkoj pruzi koju Lučka uprava ponekad koristi za transport u krugu luke, a povezivat će obalu na nov način. Oživjet ćemo element urbanog prijevoza koji nedostaje, udahnuti život neprimjetnim lokalitetima industrijske baštine te ih povezati s gradom.
 • Teglenica – Na sjevernom dijelu promenade na lukobranu nalazi se teglenica koja će se staviti u funkciju kao vrsta “arhitektonskog” artefakta, kao infrastruktura za raznovrsne kulturne programe kao što je plutajuće kino, plesni podij, kazališna scena, platforma za javni govor ili predstavljanja, galerija/izložbeni prostor, tržnica, restoran ili bar-terasa. Glavni partner: Društvo arhitekata Rijeka.

  Lokalni partneri: Lučka uprava Rijeka, Hrvatske željeznice, Arhitektonski fakultet u Zagrebu, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije – Sveučilište u Splitu.

  Međunarodni partneri: Arhitektonski fakultet Ljubljana, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Spring Forward

 • Intenzivan vikend za najbolje mlade koreografe iz cijele Europe – jedinstveno okupljanje najmanje 180 umjetnika. Tijekom 3 dana u travnju 2020. u Rijeci će biti predstavljeno 20 kratkih uradaka, mahom na neuobičajenim lokacijama – u destileriji, stanici za popravak tramvaja, tvornici papira, željezničkoj postaji i sl. Koreografija prilagođena lokaciji postat će inicijator raznovrsnog pogleda na grad i odabrane lokacije.

  Glavni partner: Aerowaves ( Ljubljana ).

  Lokalni partneri: Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka.

Mapiranje na rijeci

 • Radionice s građanima s ciljem izrade društvenih mapa koje prikazuju kako građani vide svoju rijeku i s ciljem vizualne analize obala rijeke. Polazna točka je statistika društvenih pitanja na obalama rijeke, planovi razvoja, dokumentirane javne rasprave i relevantni dokumenti koji reguliraju razna pitanja vezana uz rijeku ( reguliranje gradnje, pitanja zaštite okoliša i sl. ). Rezultat radionice je zajednički okvir koji će usmjeravati buduće građanske aktivnosti

  Glavni partner: Drugo more.

  Lokalni partneri: Arhitektonski fakultet u Zagrebu, Hrvatske vode, Platforma 9,81 (Split). Međunarodni partneri: Platforma River//Cities, IAAC Barcelona.

Lobster

 • Višegodišnja umjetnička intervencija, intervencija zemljane umjetnosti te projekt urbanog razvoja kojem je cilj preobraziti preostale mrtve dijelove grada uz obale rijeke i središnji dio obale okretanjem interpretacijske logike kroz sudjelovanja i suradničke akcije koje vode timovi umjetnika, istraživača, urbanista, arhitekata i predstavnici lokalne zajednice. U razdoblju od 2017. do 2019. godine obnovit će se gotovo 30 lokacija i prilagoditi privremenim umjetničkim aktivnostima kako bi se podigla svijest o napuštenim lokacijama. Godine 2020. program će kulminirati izgradnjom trajnih skloništa i društvenih prostora koje odabere zajednica. Jedan primjer: Neboder za ptice. Kao antitezu Spomeniku oslobođenja beogradski multimedijski umjetnik Vladimir Perić konstruirat će 11 metara visok objekt od drva i metala, odnosno neboder za ptice. Ptice će dobiti smještaj sličan onome većine Riječana.

  Glavni partner: Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka.

  Lokalni partneri: Arterija. Međunarodni partneri: KGLU (Slovenj Gradec), CIANT – Međunarodni centar za umjetnost i nove tehnologije (Prag), FBAUP – Faculdade de Belas Artes da Universidade do Porto (Porto), RIXC – Centar za novu medijsku kulturu (Riga).

Mogući grad

 • Istražuje i slavi građanske inicijative u obliku 24-satne tržnice. Tijekom 2016. istraživat ćemo vrtlarske prakse u području Vodovodne ulice kao i razne inicijative i male tvrtke u Rijeci i Europi. U razdoblju od 2017. do 2020. redovito ćemo organizirati 24-satne tržnice. Osim približavanja lokalnih i ekoloških proizvoda, odvijat će se i druge aktivnosti: od novih medija preko kulinarskih eksperimenata do radionica o urbanom vrtlarstvu i panela o interakciji hrane i grada.

  Glavni partner: Kreativni kolektiv Kombinat.

  Lokalni partneri: Udruga Žmergo, 1postozaumjetnost, Pravo na grad.

  Međunarodni partneri: La Plah (Barcelona), Raumlabor (Berlin).

Grad na drugi pogled

 • Dijalog između učenika i njihovih mentora-umjetnika rezultirat će umjetničkim video uratcima. Pomoću pametnih telefona, tableta i digitalnih kamera učenici će “baciti drugi pogled” na svoje neposredno okruženje, izoštravat će, istraživati, promišljati i zamišljati na drugačiji način. Proizvod druge faze projekta uporabe digitalnih tehnologija od 2018. do 2020. bit će karte Pametnoga grada kao scenariji za grad u budućnosti.

  Glavni partner: Platforma za unapređenje kulture POINT.

  Lokalni partneri: Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, riječke osnovne i srednje škole, Arhitektonski fakultet u Zagrebu.

  Međunarodni partneri: La Plah (Barcelona), Raumlabor (Berlin), ETH Zürich

Djeca luke

 • Projekt specifičan po svojoj lokaciji koji će tijekom 2020. okupljati mlade, umjetnike i povjesničare. Uz vodstvo dramskih pedagoga i uz podršku međunarodnih umjetnika djeca i tinejdžeri postat će performeri. Nekoliko kvartova povezat će se sa svojim školama, a kulminacija će biti događaj pod nazivom “Riječke rock-himne” temeljen na jednoj od najprepoznatljivijih pojava u suvremenoj povijesti grada, rock glazbi osamdesetih i devedesetih, koji će se održati na krajnjem dijelu lukobrana Molo Longa. Bit će uspostavljen prvi dječji Lučki radio kao dio marketinga za Ri:2020.

  Glavni partner: Malik – kazališna radionica za mlade.

  Lokalni partneri: Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Hrvatsko narodno kazalište u Rijeci, lokalne umjetničke i glazbene organizacije.

Kortil Live

 • Kortil na lokalnom dijalektu znači dvorište i jedan je od najstarijih galerijskih prostora u Rijeci, mjesto okupljanja, prostor za igru u slobodno vrijeme. Tijekom četiri godine ( 2017.– 2020. ) nastojat ćemo mu vratiti značaj nizom manjih projekata odnosno otvorenim procesom koji zahtijeva angažman susjeda, mladih umjetnika i drugih dionika – dječjih vrtića, škola, sveučilišta, lokalnih i regionalnih vlasti, turističkih zajednica, malih tvrtki i obrtnika.

  Glavni partner: Galerija Kortil.